Aktuellt datum och tid: mån 10 aug 2020, 10:50


Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Ny tråd Svara på tråd  [ 2 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Honda SH300
InläggPostat: tis 09 sep 2014, 18:09 
Nybörjare
Nybörjare

Blev medlem: lör 08 feb 2014, 10:16
Inlägg: 10
Hej,
Eftersom Scooterforum.se lägger ner, så tänkte jag flytta över en del av det jag skrivit om SH300 hit. Det finns en sammanfattning längst ner i detta inlägg.
Tanken med tråden är att vi som har en SH300 skriver om vad vi tycker om den och ni som ännu inte har en skriver frågor, så blir det lite kvalitet tråden.
Jag hoppas att det kan vara till nytta!

Inlägg från 2012-04-13, med några uppdateringar längst ner
Först och främst,
ALLA som kör scooter tycker om SIN scooter, så räkna inte med att få en objektiv åsikt nedan, även om jag försöker... Nedanstående är delvis nyskrivet, men även saxat ur mina tidigare inlägg, därav språket.

Jag kör en SH300 sedan våren 2011 och stormtrivs med den. Jag bor på Lidingö och pendlar till Solna, genom Stockholm, varje dag sedan jag köpte den, oavsett väder. Första säsongen blev det drygt 600 mil och mer blir det förhoppningsvis, även om det är lite friskt nu på morgonen i november. Jo det blev ett par mil till, den 2/12-11 blev sista dagen innan halkan kom. Vårterminen 2012 började i början av mars när morgontemperaturen var över 2 grader.

Jag tycker att man ska köpa Skoter efter vilken typ av väg och i vilken typ av trafik man kör i.
Räkna också med hur mycket du är beredd på att lägga ut på kläder, hjälm och skydd. Du ska trivas och känna dig trygg, hela vägen!
Själv la jag ut drygt 50 000 på skotern och ca 25 000 på ställ, stövlar, handskar och hjälm. Jag kör så länge temperaturen är över 2 grader på morgonen, dvs jag har inga vinterhjul.

SH300 är, enligt mig, överlägsen alla andra MC och skoters i tät stadstrafik. Accelerationen kommer direkt (ingen slunga här inte) och är mycket bra upp till 70-80 (även om jag, under hösten 2011, bytte variator till en J.Costa och fick ännu bättre ax). Den är smidig och stabil att köra mellan filerna och jag har inga större problem med de vita strecken, eftersom hjulen är lite större på SH300. Den klarar motor- och landsväg bra och hänger utan problem med i trafiken. Den toppar någonstans runt 150 km/h (har aldrig provat mer än 145 och det fanns mer att ge).

Det man ska veta är att det tar på armarna om man ligger och trycker mil på motorväg i farter över 110, utan ruta. Det kan bli jobbigt.
Mao köp en MC eller skoter på 500-800cc om du har lite trafik i köerna och tuggar mycket motor/landsväg.
Men om anledningen är att du kör mycket i köer och tät trafik, så är SH300 grym. Den låga tyngdpunkten gör att du smidigt kan köra mellan filerna och "vicka" mellan backspeglarna, nästan lika bra som på en moppe.

Den enda nackdelen med SH300 är nog att den har obefintligt packutrymme under sadeln, räcker till en barncykelhjälm, lås och ett par extra handskar. Mao köp packbox!

Även om SH300 inte är stabil som en större MC, så får man inte jämföra den med en moppe. Den är otroligt mycket stabilare, även om det blåser. Jag har nog aldrig kört under 80-90km/h på Lidingöbron oavsett vind. Man får nog komma ihåg att alla 2-hjulingar är känsliga för vindar, så visst har jag nog vinglat till, men aldrig utanför min fil och mycket mindre än med min gamla moppe. Är det känslan av att köra på räls du är ute efter så finns den mao där, men större MC/skoters har bättre balans, men är inte lika smidiga i köerna.

Angående ruta eller inte så läste jag en del engelska tester innan jag köpte min SH300 och många upplevde att det blev högt och jobbigt buller med vindruta. Tydligen skulle det bli bättre om man kapade den någon decimeter, men jag valde iallafall bort det. Inte minst för att känslan är bättre utan... Efter 800 mil så saknar jag fortfarande inte rutan och jag är torr även om det regnar, men det beror nog mest på bra kvalitet på stövlar och ställ.

Att åka till och från jobbet gör jag varje dag med ett stort leende!

[2012 vinter] Efter 800 mil så kan jag bara konstatera att jag fortfarande håller med om ovanstående, möjligtvis vill jag nog förstärka vikten av att ha bra stövlar, kläder och hjälm om du tänker köra som jag gör. Säsongen startade i början av mars och slutade i början av december.
[2013 vår ] Efter 1400 mil så har jag fortfarande samma stora leende. Säsongen började sent i år p.g.a. snö, men det blev ett par turer till jobbet i början av mars, men pendlingen kom igång i slutet av mars.
[2014 vinter] Efter 1800mil så är jag fortfarande otroligt nöjd med mitt köp. De sista turerna till jobbet gjordes i början av februari 2014, vilket är helt galet i Stockholm. Jag har bytt jobb och jobbar numer inom Stockholms tullar, vilket bara förhöjt nöjet att köra scooter. Just nu står den på vinterservice och uppgradering, mer om det längre ned i denna tråd. Om jag har funderat på att byta? Nej, jag har inte sett eller testat någon scooter som matchar Sh300 i smidighet i kö eller stadstrafik. Däremot skulle jag gärna se att det kom en likadan, men med 400cc.


Ett inlägg om trimning av SH300 från 2012
Kombinationen med avgasrör, luftfilter, kamaxel och power commander kan ge 5-30% mer effekt.
På min Honda SH300 steg effekten från 22hk till 26hk på bakhjulet (uppmätt av MCVaruhuset) med hjälp av ett Malossipaket med avgasrör, luftfilter, kamrem och power commander. Kostnad ca 1000€ plus montering och fininställning i bromsbänk, ca 6-7000 SEK. Notera att jag från början hade en variator från J.Costa.
En trimvariator flyttar fler av motorns hästkrafter till bakhjulet. Den ger framförallt bättre acceleration, inte så mycket fart. Billigare variatorer kan till och med sänka topphastigheten, även om de ger lite mer acceleration. Att byta variator och rem är relativt billigt. Min variator från J.Costa kostade cirka 250€ plus moms och montering, vilket kostar ca 1500-2000 SEK. Jag har inte mätt själv i en bromsbänk, men sett siffror på att man kan få mellan 5-20% mer effekt beroende på vilket märke och modell man väljer. Skillnaden jag upplevde var ett markant bättre drag, jämnare motorgång och lite högre fart. Du kan räkna med att sänka tiden med 1-3 sekunder på 0-100km/h. J.Costas variatorer ger klart mer effekt än övriga konkurrenter enligt de tester jag har sett, men kostar lite mer. Värt varenda krona enligt mig.

Tänk på att om du väljer att trimma din skoter så rekommenderar jag att du byter rem till en som är gjord i kevlar.

Tyvärr så finns det inte så många återförsäljare i Sverige som säljer trimdelar till skotrar. Men distributören i Sverige för J.Costas variatorer, avgasrör och remmar är www.skootertrim.se, vilka är billigare än priserna ovan.
Malossiprylarna köpte jag direkt från www.malossistore.eu. De går säkert att hitta billigare på andra ställen på nätet.

Inlägg från 2014-03-01
Efter vinterns uppgradering (Malossi avgasrör, Power Commander, luftfilter och kamaxel) och efter första tankningen så har förbrukningen gått upp till 0,46 l/mil från 0,38-0,39. Jag får nog mäta en gång till om ett par veckor, när den värsta gas-glädjen lagt sig, för att få en mer rättvis bild av förbrukningen.

Mitt första intryck efter uppgraderingen var att den blev väldigt rå (både ljudet och känslan), men efter ett par dagars körande så har jag känslan kommit tillbaka eller så har jag vant mig. Ljudet är dock inte så mycket scooter längre...

Jag är inte helt övertygad om att det var värt pengarna, men den går som en raket och är absolut mycket roligare att köra. Variatorbytet var dock värt varenda krona.

Btw, svart är nu absolut den snabbaste färgen.

2014-03-07
Det får bli en sammanfattning av det jag skrivit tidigare i tråden, med lite mer fakta.

Honda Sh300 har i original 27hk i motorn eller cirka 20hk på bakhjulet har jag läst på nätet.
Efter uppgraderingen till en J.Costa variator fick jag 22,31hk/21,97Nm (med slitna vikter). Uppmätt i bromsbänk av MC-Varuhuset i Stockholm i samband med montering av Malossi-kitet. Jag köpte variatorn direkt från. J.Costa för €250 plus moms och frakt. Montering skedde år 2011 i samband med 600-mila servicen och kostade cirka 1 500sek har jag för mig. Variatorn finns idag billigare på www.skootertrim.se
Malossi-kitet (avgasrör, luftfilter, power commander, kamaxel och kevlarrem) köpte jag från Malossistore.eu och kostade drygt €1 000. Detta gav 26,71hk/25,94Nm på bakhjulet. Monteringen utfördes av MC-Varuhuset, i samband med 1 800-milaservicen och kostade knappt 6 000sek. Kitet går kanske att hitta billigare på andra ställen, men ingen av siterna jag kollade på hade allt.

Ärligt talat har jag inte en aning om någon fartspärr, jag kör nog aldrig mer än 130-140km/h. Sitter den i CDI-boxen, så är den troligen borta, eftersom power commandern tar över. För mig är accelerationen viktigast och nu går den nästan spikrakt upp till 120km/h. Bäst är accelerationen 0-50km/h, sedan tappar den lite upp till 70km/h för att sedan öka igen upp till 120km/h. Hur som helst så är draget betydligt bättre än tidigare i hela registret.

Det finns dock några minus.
1. Priset på Malossikitet, med montering. Det kan kanske vara värt att titta på en större scooter istället?Även om SH300 har en överlägsen smidighet i citytrafiken.
2. Choken är borta, så den är lite mer svårstartad i kallt väder.
3. Bränsleförbrukningen har ökat till drygt 0,46l/mil

Om du ska börja någonstans köp en J.Costa variator först. Den uppgraderingen är klart prisvärd och ger en riktigt bra kick i accelerationen och pyttelite mer fart.

Jag ska se om jag kan lägga in protokollet från bromsbänken lite senare.

Jag vill slutligen bara markera att jag är otroligt nöjd, med mina uppgraderingar, bortsett från priset, och hoppas att J.Costa snart släpper en uppgraderad bakre variator också, men det får vänta något år eller två!


Citat från: Semester Stallone skrivet 2014-03-07, 14:25:51
För vad det nu är värt? så hittade jag de klockade accelarationstiderna för SH300 i originalskick. Skulle vara tokkul om du, Pelle, någon gång då andan faller på kunde få till samma mätning på din pimpade maskin….

0-50 km/t 3.9 sek
0-100 km/t 10,9 sek
50-89 km/t 3,9 sek


Hej,
Jag tog en liten sväng idag med telefonen i handen. Batteriet tog slut mitt i mina tester, så jag han bara göra en test 0-100km/h och 2 tester på de andra två. Ni får ta tiderna med en nypa salt, men de ger i alla fall en fingervisning om vart det lutar.

0-50km/h 3,01-3,1 sek
50-100km/h 5,4 sek
0-100km/h 7,71sek

Jag får se om jag får möjlighet att göra lite mer tester en annan gång. Men det känns inte så väldigt vetenskapligt korrekt eller trafiksäkert att sitta med en iPhone i handen och tokstirra på hastighetsmätaren när man ger full gas...


Upp
Offline Profil  
 

Dela på:

Share on Facebook FacebookShare on Twitter TwitterShare on Tuenti TuentiShare on Sonico SonicoShare on FriendFeed FriendFeedShare on Orkut OrkutShare on Digg DiggShare on MySpace MySpaceShare on Delicious DeliciousShare on Technorati TechnoratiShare on Tumblr TumblrShare on Google+ Google+

 Inläggsrubrik: Re: Honda SH300
InläggPostat: tis 14 okt 2014, 20:28 
Dekaltrimmare
Dekaltrimmare
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis 05 okt 2010, 18:59
Inlägg: 57
Ort: Göteborg
Kul att höra om SH300.

Kör själv bla en PS125, som jag anser som ett smidigt pendlarfordon. Har inte samma kraft som din men gör 115km/h och jag blir inte omkörd av andra i trafiken. Pendlar ca 1,25 mil enkel väg till jobbet. Kör ca 350-400 mil per år. 12000 i inköp plus ca 2000 i service för år ett tyder på att bränsleförbrukning inte spelar så stor roll när servicekostnaden är 3Kr/mil! vad gör det då om den drar 3 eller 4 dl/mil?

Nackdelen med de nya scootrarna är just servicekostnader om man nu ska lämna in den på service. Stora servicen kostar skjortan.

Lite kul är att jag läste statistik på sålda scootrar i Italien. SH låg etta i vespaland! Tragiskt men så är det...

_________________
NU: Honda SH300
DÅ: Vespa P200E, Honda PS125i, Vespa GL 150, Honda SCV 100 Lead, Honda VFR 800, Yamaha XJ 600

"Ge mig fri fart och fri bensin..."


Upp
Offline Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 2 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010